Jdi na obsah Jdi na menu

Malování pokojů - škrábání staré malby

16. 3. 2015

Pokud je malba zvětralá, stará a odlupuje se, je třeba ji oškrábat. Na takový podklad se špatně maluje a životnost malby je krátkodobá, tedy neekonomická.  Zkušený malíř pokojů pozná zda je již škrábání nutné na první pohled.

 

Provedeme zkoušku pevnosti a soudržnosti podkladu.

1) Přejedeme dlaní po stěně rukou, pokud se od zdi práší, dlaň je bílá jako když ji strčíte do pytle se sádrou, není co řešit, je nutné škrábat. 

2) Pokud vidíme na stěnách a stropech jasně viditelná místa odlupující barvy, není co řešit, jde se škrábat,skrabani-malby.jpg pokud se jedná o pár míst, nemusí to být nutně velkou vrstvou nánosů, ale třeba jen odlupující se malba ve spáře praskliny a to ještě není důvod ke škrábání celé místnosti, či bytu. 3)Vezmeme si řezací nůž, nebo špachtli a silou vyřízneme do malby trojúhelník, nebo kolečko o velikosti dětské dlaně. Řez musí být v kuse bez vynechání a hluboký až na omítku, poté přejedeme špachtlí přes hranu vyříznutého obrazce, pokud velice snadno, nebo lehkým přitlačením na špachtli obrazec v kuse vyloupneme, sám vypadne, je nutné škrábat, pokud obrazec vyškrábneme, pouze za značného tlaku na špachtli, pak je stará malba pevná a není třeba škrábání malby.

Postup škrábání staré malby.

Sarou malbu důkladně namočíme malířskou štětkou, většinou dvakrát. Pokud je vrstev hodně, pak i třikrát. Namočíme si jen takovou plochu, kterou stihneme oškrábat dříve, než nám promočené stěny stihnou uschnout. Tedy asi okolo 15m2. Nevětráme! Máme zavřená okna i dveře, aby nám stěny nezasychaly.  Začínáme opět od stropu. Po důkladném promočení začneme se samotným škrábáním. Škrábání provádíme opatrně, aby se nepoškodila stará štuková, nebo sádrová omítka, která je náchylnější na poničení škrábáním. Na škrábání používáme škrabku, neboli patentku. Staré klihové malby jdou škrábat velice snadno a většinou, pokud je podklad pevný se podaří oškrábat malbu, aniž by se podklad poničil. Horší je to u škrábání disperzních , omyvatelných nátěrů, které do sebe nepřijmou vodu. Na tyto malby používáme speciální roztok. Po škrábání těchto nátěrů je třeba použít větší síly a podklad se bohužel poničí. Ten se pak musí, pokud chcete mít krásné stěny vystěrkovat, nebo vyštukovat. Samozřejmostí  po oškrábání staré malby, před malováním je důkladný penetrační nátěr, ideálně hloubkovou penetrací.

Cena škrábání od nás stojí včetně úklidu oškrábané malby 20,-Kč/m2