Jdi na obsah Jdi na menu

Postup při malování pokojů

10. 3. 2015

Po Vaší poptávce..sekretarka.png

 se k Vám přijedu podívat na stávající stav Vaší domácnosti, či provozovny, kde mi částečně přednesete své představy o tom co zamýšlíte a jak radikální zásah si představujete. Společně vybereme vhodné odstíny ze vzorkovnice barev,vzornik-barev.jpg kterou nosím sebou a materiál, který bude vhodný k použití a cenově dostupný vašim představám. V případě lze domluvit  na ukázku vzorky hotových  dekorativních maleb, jako jsou benátský štuk, imitace betonu, nebo antické zeminy florentské, aby jste viděli jak vypadají ve skutečnosti v našem provedení a mohli si osahat jejich strukturu atd... Dále je možné přinést vzorník dekoračních stropních lišt a jiné vzorníky. Vše si pečlivě zaměřím, zapíši sjednané body a v co nejkratším možném  termínu zašlu nabídku. V případě potřeby vypracujeme smlouvu o díle a můžeme začít.

Přípravy před malováním..

Sestěhujeme nábytek na prostředek, pokud je ho moc, využijeme volné místo v ostatních pokojích. Pokud je nutné škrábání staré zvětralé malby, pak vyklidíme pokoj raději celý. Zakryjeme nábytek malířskou folií, co jde odšroubujeme, sundáme krytky vypínačů nebo je olepíme malířskou páskou stejně tak soklové lišty.olepeni-paskou.png Podlahy zakryjeme zakrývacím malířským rounem, nebo prostěradly, které zajistí jak čistotu podlah před znečištěním , tak znemožní poškrábání podlah. Pro vaši představu u bytu 3kk o rozloze 65m2 podlahové plochy, tedy asi 200m2 malované plochy Vás tato služba od sestěhování, po zakrytí bude stát okolo 2.440,-Kč Tyto přípravné práce je možné nechat na objednavateli, pokud by rád ušetřil část nákladů spojenou s malováním.Vše je věcí společné dohody.

Začínáme malovat...

Provedeme zkoušku pevnosti a soudržnosti podkladu. 1) pohmatem: přejedeme dlaní po stěně rukou, pokud se od zdi práší, dlaň je bílá jako když ji strčíte do pytle se sádrou, není co řešit, je nutné škrábat. Pokud je dlaň od stěny částečně  zaprášená, je potřeba stěny napustit hloubkovou penetrací a tu nechat dostatečně proschnout, nejlépe 24.h Pokud dlaň zůstane naprosto čistá, nezaprášená pouštějící barvou, pak je podklad pevný a není potřeba pro běžné malířské práce penetrovat. 2) zrakem: pokud vidíme na stěnách a stropech jasně viditelná místa odlupující barvy, není co řešit, jde se škrábat,skrabani-malby.jpg pokud se jedná o pár míst, nemusí to být nutně velkou vrstvou nánosů, ale třeba jen odlupující se malba ve spáře praskliny a to ještě není důvod ke škrábání celé místnosti, či bytu. Vezmeme si řezací nůž, nebo špachtli a silou vyřízneme do malby trojúhelník, nebo kolečko o velikosti dětské dlaně. Řez musí být v kuse bez vynechání a hluboký až na omítku, poté přejedeme špachtlí přes hranu vyříznutého obrazce, pokud velice snadno, nebo lehkým přitlačením na špachtli obrazec v kuse vyloupneme, sám vypadne, je nutné škrábat, pokud obrazec vyškrábneme, pouze za značného tlaku na špachtli, pak je stará malba pevná a není třeba škrábání malby. Oprášíme tedy stěny od pavučin, vytaháme nepotřebné hmoždínky, odškrábneme co se odlupuje, proškrábneme, rozpraskané spáry atd., v případě potřeby napustíme hloubkovou penetrací.

malirske-a-lakyrnicke-prace-045.jpg

V případě že jsou stěny hladké a nepotřebují finální úpravu stěrkou, nebo štukem, provedeme první nátěr, který bude o něco řidší, než finální nátěr. Rohy  a plochy okolo oken, zárubní, lišt, zásuvek atd.. si natřeme štětcem, plochy malujeme válečkem. Vždy začínáme od stropu, abychom si nepocákali již hotové stěny. Pokud malujeme strop jiným odstínem než stěny, pak vymalujeme nejprve strop načisto a pak teprve malujeme stěny. Pokud malujeme jedním odstínem, pak malujeme celou místnost najednou, ale vždy začneme stropem. Barevné odstíny od sebe oddělujeme speciální páskou, pod kterou nepodtéká barva, nebo za použití malířského pravítka. Nejprve si však vše důkladně vyměříme a vytyčíme malířskou brnkačkou. Pro urychlení schnutí větráme a vysoušíme větráky, které vozíme sebou. Ušetříme tím nejméně hodinu až dvě prostojů mezi schnutím. Po proschnutí prvního nátěru vytmelíme díry, praskliny a omlácené rohy speciální stěrkou která obsahuje mikrovlákna a vydrží i pnutí, které klasický tmel nevydrží a praská.. Po vytvrdnutí tmelu opravená místa přebrousíme brusnou houbičkou a místa podetřeme zbylou barvou z prvního nátěru. Pokud je třeba tmelíme i dvakrát, třikrát dokud se tmel nepropadá. malirske-a-lakyrnicke-prace-046.jpgDruhý nátěr si již připravíme hustější, ale vždy jen tak hustý, aby nám barva dobře psala, to znamená že na jedno namočení štětce do barvy natřeme asi půl metrový pruh o šíři štětce a na jedno namočení válečku uděláte asi dva až tři pruhy  od stropu k podlaze, při výšce cca 2,6m.  Správné ředění barvy je důležité proto aby se barva hezky rozlila a nezanechávala pomerančovou strukturu, která není žádaná. Po malování sklidíme zakrývací folie, strháme malířské maskovací pásky, zameteme prach a umyjeme případné kapičky, tak aby zákazník měl minimální práci s úklidem po malování.

Za tuto kompletní službu malování na klíč u nás zaplatíte pro vaši představu u bytu 3kk o rozloze 65m2 podlahové plochy v bílém provedení  asi 10.000,-Kč u barevného provedení asi 14.000,Kč a práce trvají dvěma pracovníkům dva dny.