Jdi na obsah Jdi na menu

Příprava podkladu pro malování

15. 3. 2015

Před malováním pokojů je třeba stěny připravit, aby výsledná práce dobře vypadala a měla dlouhou životnost. V případě dekorativních technik, benátského štuku, imitace betonu a dalších luxusních maleb to platí dvojnásob. Šetření se zde nevyplácí.


 

Škrábání staré malby:

Pokud je malba zvětralá, stará a odlupuje se, je třeba ji oškrábat. Na takový podklad se špatně maluje a životnost malby je krátkodobá, tedy neekonomická. Sarou malbu důkladně namočíme malířskou štětkou, většinou dvakrát. Pokud je vrstev hodně, pak i třikrát. Namočíme si jen takovou plochu, kterou stihneme oškrábat dříve, než nám promočené stěny stihnou uschnout. Tedy asi okolo 15m2. Nevětráme! Máme zavřená okna i dveře, aby nám stěny nezasychaly.  Začínáme opět od stropu. Po důkladném promočení začneme se samotným škrábáním. Škrábání provádíme opatrně, aby se nepoškodila stará štuková, nebo sádrová omítka, která je náchylnější na poničení škrábáním. Na škrábání používáme škrabku, neboli patentku. Staré klihové malby jdou škrábat velice snadno a většinou, pokud je podklad pevný se podaří oškrábat malbu, aniž by se podklad poničil. Horší je to u škrábání disperzních , omyvatelných nátěrů, které do sebe nepřijmou vodu. Na tyto malby používáme speciální roztok. Po škrábání těchto nátěrů je třeba použít větší síly a podklad se bohužel může poničí. Ten se pak musí vystěrkovat, nebo vyštukovat.

Cena škrábání od nás stojí včetně úklidu oškrábané malby 20,-Kč/m2


 

Penetrační nátěr:

Penetrační nátěr používáme pro sjednocení a zpevnění podkladu pro malování, stěrkování, štukování. Penetrujeme vždy staré zvětralé omítky pokud jsou staré a prašné. Penetrujeme vždy omítky po škrábání staré malby, penetrujeme podklad pod stěrky a štuky, jinak Vám nový štuk či stěrka zcela jistě vydrží maximálně do příštího malování a Vy můžete platit za tyto práce znovu. Velice často se setkáváme s tím, že "řemeslníci" neprovedou penetrační nátěr a nové štukové omítky již po roce praskají, dělají puchýře a je nemožné na takovéto omítky malovat. Máme ověřeno od zákazníků, že většinou se toto děje na omítkách, které si zákazník nechal udělat od levných dělníků z východu a bohužel se to stává i v novostavbách, kde by to opravdu zákazník nečekal. Pod dekorativní malby je vždy třeba použít speciální penetrace. Při malování používáme hloubkové penetrace, akrylátové, silikonové, nebo silikátové, podle toho jaká malba bude na podklad nanášena. Každá nátěrová hmota, má i svou speciálně určenou penetraci, pokud není toto pravidlo dodrženo, nebude stěna správně prodyšná a celý systém je nefunkční. Nové sádrové, vápenné a vápenocementové omítky, nebo sádrokartonové příčky je nutné před malováním penetrovat vždy! Pokud se nové podklady nenapustí penetrací, zcela jistě se malby, nebo dekorační techniky začnou brzy odlupovat a jejich životnost se sníží sotva na třetinu.

Cena penetračního nátěru od nás stojí od 15,-Kč/m2 podle druhu penetrace.


 

Stěrkování:

Stěrka je sádrová hmota, která se nanáší na stěny a stropy, jako finální úprava povrchů, před malováním, nebo jako podklad pro dekorativní malby, benátské štuky, imitace betonu. Stěrka nám zajistí dokonale hladký povrch. Využívá se do reprezentativních prostor, kde se klade důraz na elegantní a dokonalý vzhled stěn a stropů. Podklad před stěrkováním oškrábeme a napenetrujeme. Stěrku nanášíme nerezovým hladítkem od spoda nahoru. Na staré štukové a sádrové omítky, porušené od škrábání stačí většinou jedna až dvě vrstvy. Na panelové stěny, kde ještě není vytvořena žádná omítka se dávají dvě až tři vrstvy. Finální vrstvu můžeme zbrousit brusnou houbou, nebo rozmyjeme speciální houbou za mokra. My používáme rozmytí za mokra, není tak všudepřítomný prach z broušení, který se velice rád i přes všechny překážky šíří po celém bytě.

Cena stěrkování od nás začíná na 90,-Kč/m2 v jedné vrstvě včetně materiálu Devoskit.


 

Štukování:

Štuk tvoří směs sádry, hašeného vápna a jemného písku max. do 1,5 mm.  Je určen pro tenkovrstvé vnitřní omítky na stěny z betonových panelů a pro štukové omítky na základní (jádrovou) omítku zdiva a stropů. Štuk je oproti sádrové stěrce odolnější, trvanlivější, není však tak jemný jako sádrové stěrky a používá se tedy všude tam, kde není nárok na hladké sádrové stěrky. Podklad před nanesením štuku, opět nejprve natíráme penetrací, jinak se nám bude štuk brzy loupat, zvedat. Štuk nanášíme nerezovým hladítkem odspoda nahoru. První vrstvu necháme částečně zavadnout a ještě do mokré, ale ne již měkké první vrstvy natáhneme druhou vrstvu, která se s první propojí. Štuk necháme chvilku zavadnou (ne zaschnout) a stočíme ho nahrubo filcem, poté štuk stočíme pěnovou houbou, která zajistí krásný, dokonalý povrch. Po zaschnutí tedy asi po 24-48h. je štuk tvrdý a lze na něj malovat. Před malováním štuk ještě zbrousíme a ometeme, aby byl zbaven přebytečného písku a byl hladší, napustíme penetrací a pak je možné malovat. Takto provedený štuk, má obrovskou životnost.

Cena štukování u nás stojí 120,-Kč/m2 včetně materiálu Keraštuk


 

Perlinka:

Perlinka je  umělá tkanina se strukturou čtverečků určená ke zpevnění nových ale i starých omítek, tím se zabrání popraskání nové omítky na stěnách ze siporexu a starých rákosových stropech, nebo na nové příčky i Ytongu. Natáhneme ji na stěnu nataženou lepidlem na dlaždičky zubatým natahovacím hladítkem a vtlačí se do lepidla tak, že ji lepidlo překryje a vyhladíme nerezovým hladítkem. Po zaschnutí stěnu přetáhneme ještě jednou vrstvou lepidla nerezovým hladítkem. Jako finální omítku použijeme stěrku, nebo štukovou omítku.

Cena perlinky včetně materiálu u nás za 120,-Kč/m2


 

Izolace proteklin a nikotinu:

Na fleky po vytopení, nebo zažloutlé pokoje od plynu, či nikotinu se používají speciální izolace, které zabrání prostupování  těchto skvrn skrz nové malby. Omítky nasáklé nikotinem tedy od cigaretového kouře, najdeme nejčastěji ve starých zakouřených restauracích,barech ale i v bytech. Na první pohled je viditelný žlutý nádech, všeho co bylo dřív bílé. Nikotin je ze zdí i cítit a každý kdo maloval takto poškozený prostor, zná dobře, že vymalovat takové prostory na bílo, není vůbec snadné. Dnes je naštěstí na trhu již dost kvalitních izolačních barev, které zabrání prostupování těchto skvrn. Malování se však dost prodraží a proto jako malíř pokojů doporučuji, nekuřte si doma a když už to je nutné, tak jen v jednom pokoji. Tyto izolace fungují stejně dobře na fleky po vytopení. postižené místo oškrábeme, napenetrujeme a natřeme izolací. Pokud je třeba izolujeme dvakrát a necháme izolaci důkladně vyschnout dle návodu, jinak izolace nemusí fungovat stoprocentně.

Cena izolačního nátěru u nás za 70,-Kč/m2 včetně materiálu Eternal isostop