Jdi na obsah Jdi na menu

Benátský štuk

article preview

 

Historie Benátského štuku sahá do středověku. Svůj název nese po italských Benátkách.

plaz_682_benatky4.jpg

Tato exkluzivní technika, imitace mramoru, je určena pro dekoraci, výzdobu a architektonické ztvárnění významných interiérů používanou od renesance benátskými a florentskými mistry.

 

Použití:

benatsky-stuk.jpg

Benátský štuk se používá jako finální luxusní úprava interiérových povrchů. Benátský štuk je štukatérská technika, pomocí které na zdech vytvoříte dokonalou imitaci mramoru. Od přírodního mramoru ho lze rozeznat tím, že na ploše nenaleznete žádné spáry. Na rozdíl od pravého mramoru je použitelný i tam, kde by těžký mramor mohl ohrozit statiku. Drží i na nerovném podkladu, dá se využít na sloupy, oblouky i výklenky.

 

14_special-plaster-paint-for-bathroom-oikos-by-italian-design-center-pte-ltd-in-singapore.jpgBenátský štuk je velmi paropropustný, nebojme se ho použít do vlhčích prostor jako koupelen a bazénů. Tady nám poslouží k finálnímu nátěru vosková pasta.
Váš interiér touto povrchovou úpravou získá zcela originální nádech a charakter.

 

Benátský štuk je vysoce lesklý a zrcadlově odrážlivý, opticky rozšiřuje prostor, je velice příjemný na omak. Díky svému hladkému, lesklému a tvrdému povrchu odpuzuje prach a je takřka bezůdržbový a velice trvanlivý. Barevnost benátského štuku je prakticky neomezená.

Vzorník ZDE. raffaello-decor-stucco.jpg

U prostor, které chceme opticky rozšířit a rozzářit, je třeba použít bílý nebo světlý odstín.

Pro pocit intimity a klidu zase volíme odstín tmavší a teplejší. U světlých odstínů benátského štuku je kresba jemná, méně výrazná. U tmavších odstínů benátského štuku se kresba zvýrazňuje.

Nejvíc se benátský štuk hodí na stropy a stěny slavnostních místností, do hal, do obývacích místností, do koupelen. Často se uplatňuje při sanacích historických budov.

Postup:

Benátský štuk Raffaello decor stucco, který používáme, nanášíme ve třech vrstvách a vždy na speciální penetraci, která zajistí přilnavost k podkladu. První vrstvu, které říkáme krycí, nanášíme velkým nerezovým hladítkem a jde spíše o to, abychom zaplnili bílý penetrační podklad, který nesmí prosvítat. Po zaschnutí lehce přebrousíme a zbavíme prachu.img_1010.jpg Druhou vrstvu, jež natahujeme, doladíme místa která se probrousila nebo stále prosvítají a zároveň již vytváříme podklad pro finální třetí vrstvu. Je již třeba myslet na to, že všechny nedokonalosti v druhé vrstvě se vykreslí ve finální třetí, kterou již tvoříme kratšími tahy kresbu benátského štuku, kterou každý řemeslník dělá podle své fantazie a schopností. Je tedy běžné, že každý benátský štuk je originál a nikdy nevytvoříte dva naprosto stejné.img_1011.jpg Před zaschnutím benátský štuk vyleštíme nerezovým hladítkem, aby dostal lesklý a hladký vzhled. Pro použití do kuchyní a koupelen, kde potřebujeme aby byl štuk odolný vůči vodě a vodním párám, napustíme štuk voskovou emulzí, kterou rozleštíme do vysokého lesku.

Výsledný efekt je naprosto dokonalý.

 

 

Cena:

Benátský štuk je možné u nás objednat od 990,-Kč/m2 včetně materiálu.

Náhledy fotografií ze složky Benátský štuk